Oversigt over stederne i den gamle Aarup kommune.
Har du noget om Aarup, så kontakt mig herunder.

Aarups historie før og nu

Velkommen til siden.

På denne hjemmeside, vil jeg beskæftige mig en del med udviklingen og historien om Aarup gl. kommune, samt før noget hed Aarup kommune. Der vil komme matrialer op om områdets historie samt billedematriale. Siden vil indeholde gamle reklamer fra butikkerne som har eller er her i dag, artikler som havde stor betydning for området, samt meget mere.

Der er mange lokalsamfund i den gamle Aarup kommune og de er som følger: Kerte, Orte, Etterup, Grønnemose, Hjerup, Ladegård, Skydebjerg, Ørsbjerg, Ålsbo, Erholm og Gribsvad

Aarup gl. Kommunen ligger på 55,8 grader nord og 10,03 grader øst

 

Lidt om Den gamle kommune, som nu er en del af Assens kommune.

Om kommunen kan nævnes at indbyggertallet pr. 1 april 2003 lå på 5420, og arealet ligger på 8056 ha. Aarup er en forholdsvis ny by i en god udvikling, den opstod sammen med jernbanen i 1865. Før 1865 var det Skydebjerg som var størst, men som nu kun er en forstad til Aarup, Skydebjerg er nu kun nogle få hundrede meter fra Aarup bygrænse. De nye indbyggertal for selve Aarup by er pr. 1 januar 2020 på 3.223 og i 2004 var der dengang 2.618 indbyggere.

Vi har som den første by i landet indviet den første kommunale stationsbygning, det skete den 25 februar 1995. Men det betød ikke at vi fik lov til at beholde billetsalget her i byen, i oktober 2003 var det helt slut med dette, DSB begrundede det med en omstrukturering, så nu må vi nøjes med en billetautomat samt rejsekort som en gang imellem strejker.

Men til noget helt andet. Af foreninger inden for sport i kommunen har vi bl.a. Tennis, Fodbold, Håndbold, Billard, Judo og Badminton. Vores ungdomsliv her i byen er på nogenlunde samme niveau med andre mindre byer her på Fyn, Dvs. vi har stort set intet at tilbyde vore unge mennesker i weekenderne, når vi ser bort fra sporten. Så har vi et forretninigsstrøg som også er landevej 329, der strækker sig fra Fåborg via Glamsbjerg til Bogense. Der er mere end 20 butikker i byen, som bl.a. kan nævnes: Meny, Fakta, REMA 1000, Netto, en bager, et apotek, en bodega, 3 pizzaarier, yderligere en grillbar, en boghandel, en optiker, 2 genbrugsforretninger, en bank som har hovedsæde her (Totalbanken), flere bilforhandlere, en STARK, 4 tøjforretninger, 6 frisører, Landbrug og udeliv, en Kop & Kande, et solcenter, en cykelforretning, en dyrehandel og jeg kunne blive ved. Du kan også se nærmere under Aarup og butikker for nærmere informationer om dem vi har i dag.

Så vil jeg da lige nævne et par af vore virksomheder fra byen, som nok burde være kendt rundt omkring. Det er DAN-FOAM som laver skumgummi og Tempurmadresser og Scankab Cables der laver alle slags kabler til industrien og virksomheder, som har afdelinger i både Norge og Sverige.

Vi har også en avis som tidligere hed “Aarup & omegns folkeblad” men i dag kendes under “Folkebladet”. Bladet udkommer hver onsdag/torsdag og dækker Assens kommune samt dele af andre nabokommuner. Der findes også flere menigheder/kirker i byen, vi har således Folkekirken, opført i 1903 (ret normalt), en frimenighed og Indre Mission. Sidstnævnte havde en genbrugsbutik i byen for flere år siden.

Af skoler har vi på møllebakken Aarupskolen som er en folkeskole med klassetrin fra 0-9 klasse, hvor der går gerne mellem 550-600 elever pr. år. Foruden folkeskolen har vi en friskole i Orte (Orte-Frøbjerg friskole), som har omkring 200 elever gående på skolen.

For en god ordens skyld kan jeg lige nævne at kommuneskatten for Assens siden 2008 har ligget på 26,1%, og en sundhedsskat på 8,0%, hvilke er en af landets højeste skattesatser. Og der ser ud til at skatteprocenten i kommunen forbliver på dette niveau som det var i 2008. Grundskyldspromillen har siden 2007 ligget på 22,12 promille.

Aarup gl. kommune ligger i meget bakket terræn, hvor vi bl.a. finder Frøbjerg bavnehøj som er Fyns højeste punkt med 131 m. over havets overflade. Aarup by har også et højt punkt, som ligger i den sydøstlige del, men som kun er 94,5 m. højt. Vissenbjerg er dog landets højest beliggende by med 128 m. og ligger ca. 7 km. mod øst.