Oversigt over stederne i den gamle Aarup kommune.
Har du noget om Aarup, så kontakt mig herunder.

Stemningsbilleder efter år 2000

Der sker ting i Aarup, således har meget forandret sig efter år 2000. Her er lidt stemningsbilleder fra denne periode.

Billeder fra Aarup & Skydebjerg

Går man en rundtur i Aarup, kan man faktisk få mange gode billeder af byen på turen. Flot solskin og høj himmel får byen til at vise sig fra den smukke side. Nyd de første 3 billeder herunder som er taget i sommeren 2018.

De første 2 billeder er fra Skydebjerg, henholdsvis Kærlighedsstien og Assensvej. 3. billede er fra Uglebjergvej sommeren 2018, hvor det er tydeligt at se vi havde tørke dette år.

De sidste 3 billeder er henholdsvis de flotte træer i Aarup, hvor vi lige har et nærbillede af en af dem. Blomsterkummerne i billede 4, skiftes jævnligt over året i hovedgaden, og til sidst billede 5. Her er det, der engang var bygningen til Folkebladet på Cederfeldtsgade 2, som blev taget i marts 2018. I dag er der lejligheder på adressen.

IMG_2873 IMG_2869 IMG_2884
     
IMG_0648 IMG_1164 IMG_2636

Aarupskolen blev 50 År

Den 17 august 2018 kunne Aarupskolen fejre sit 50 års jubilæum, og ved denne lejlighed havde man så valgt at holde åbent hus med fest og underholdning.

Der var godt besøgt på skolen og vejret var med dem, med flot solskin og enkelte skyer samt over 20 grader. Her kom folk i alle aldre, og som tidligere skoleelev på skolen var det meget spændende at se hvad der er sket i de mange år der er gået siden man gik ud af skolen. Der kan skrives meget om dengang og nu om skolen, men det er der sikkert også mange andre der har gjort. En del af gæsterne fik også lejlighed til at hilse på nogle af deres gamle skolelærere samt gamle klassekammarater, og det har helt sikkert vækket mange minder op hos de fleste, både gode som mindre gode.

Se billederne fra arrangementet herunder.

IMG_0841 IMG_0837 IMG_0833
     
IMG_0831 IMG_0824 IMG_0817

 

Færre busser i Aarup

Denne nyhed har ikke noget med historien at gøre lige nu, men bliver det med tiden.

Fynbus varsler færre busser i Aarups lokaltrafik, som omfatter ruterne 751, 752 og 753. Fynbus meddeler på deres hjemmeside at der er så få passager at det ikke kan svare sig at køre den sidste tur om eftermiddagen, og derfor nedlægges denne tur på alle ruter. Den nye køreplan træder i kraft den 20. februar 2017

Læs mere på Fynbus’ hjemmeside. (linket er pillet ned af Fynbus)

Se køreplanerne her:

7. januar 1945 ved Aarup

søndag den 7. januar 1945, angreb  amerikanske fly tog flere steder i Sønderjylland og på Fyn, 30 mennesker blev dræbt og 48 såredes.

Ikke mange forestiller sig, at flere hundrede danske civile mistede livet under engelske og amerikanske flyangreb under Anden Verdenskrig. Men det var rent faktisk tilfældet. Et af de skæbnesvanger flyangreb fandt sted ved Aarup på Fyn den 7. januar 1945.

Et passagertog fyldt med danske passagerer var på vej mod København, da amerikanske jagerfly pludselig gik til angreb. Den dengang 13-årige Niels Holt var med passagertoget på vej til Sorø Akademi, hvor han var elev, da toget ved Aarup station blev angrebet.

– Jeg hørte et fantastisk spektakel. Det lød, som hvis man tager en kæp og løber hen over et stakit med den, indtil det gik op for mig, det var toget der blev beskudt. Vi kunne høre projektilerne ramme taget, fortæller den nu 82-årige Niels Holt.

Mand døde for øjnene af ham

Passagererne styrtede ud af toget og over på den anden side af stationen, ud over en mark. Der var børn, kvinder og mænd, alle civile. Da jagerflyene vendte tilbage, var passagererne på flugt, synlige på marken.

– Da strøede de kuglerne i zigzag bevægelser hen over marken, fortæller Niels Holt.

– Jeg løb og blev ikke ramt, men der løb en mand et par meter fra mig. Pludselig stod blodet op af hovedet på ham i en stråle på 30 eller 50 centimeter. Og så styrtede han om, fortæller han.

Kunne se piloten der skød

Der er lidt uenighed om, hvorvidt jagerflyene beskød passagertoget og passagererne to eller tre gange. Men Niels Holt er sikker på, at jagerflyene kom tilbage en tredje gang. Og at han tydeligt så piloten i jagerflyet.

– Jeg kunne se hans ansigt, han sad i en boble af glas og skød. Det var mærkeligt at se kuglerne slå ned på marken. Jorden sprang 10 centimeter op i luften, det lignede en tegning, han lavede, fortæller Niels Holt.

Efter jagerflyene var væk, gik Niels Holt forstenet rundt, og så på de mennesker der lå og var døde.

Niels Holt stødte på togføreren, der sad på en betonblok, med en sønderskudt fod. Knoglerne var synlige og han klagede sig af smerter, men han ville ikke flyttes.

– Jeg flytter mig ikke, før mine passagerer er i sikkerhed, sagde han. Han var stejl. Ham husker jeg. Mærkeligt, fortæller Niels Holt.

Komme videre

Gennem en årrække forsøgte Niels Holt at få myndighederne til at anerkende ulykken og give en forklaring på, hvad der var gået galt. Men forgæves. Det har han haft det svært med i mange år, men i dag er han videre.

– Jeg vil sige det sådan, at min indstilling nu er at begrave alt det der, at tænke fremad og ikke tænke tilbage.

14 døde og 31 blev såret under angrebet i Aarup.

(kilde DR)

Aarup på Øl

I 70’erne var det meget populært at firmaer, butikker eller sågar foreninger og byer var at finde på øletiketterne. Aarup var ingen undtagelse og op igennem 70’erne udkom der en del med motiver fra erhvervslivet i Aarup. Nogle af disse erhverv som var at finde på etiketterne var Mica, som var afbillede på en etiket fra Bryggeriet Vestfyen i 70’erne.

En anden virksomhed i Aarup var Handybus som i 1983 fik lavet et etiket hos Albani i Odense, med påskriften Dagvognsbryg 100 år 1883-1983. Handybus lå dengang på Østergade i Aarup, men flyttede senere ned på Holmevænget i 2004. I 2011 forlod Handybus i Aarup og flyttede til Odense.

Idrætsforeninger i og omkring Aarup har også været på øletiketterne. I Frøbjerg har man Frøbjerg Gymnastikforening som kom på etiket i 1985, i forbindelse med foreningens 100 års jubilæum. Etiketten blev påsat og trykt af Albani i Odense.

Aarup Handelsstandsforening har også været på øllene flere gange i tidens løb, og de var på Albani’s øllene. Den ene er fra 1979, hvor handelsstandsforeningen kunne fejre 10 år. Og i 1987 kom så “Rundt om Aarup” på etiket.

Frøbjerg Festspillene kom også på etiketterne op til flere gange og den første som udkom var i 1986 med titlen “Røverne fra Vissenbjerg”, senere fulgte så “Elverhøj”. Efterfølgende kom der så en stribe halsetiketter med titler på deres forestillinger og enkelte bagsideetiketter. De første 2 forestillinger, var det Albani som lavede etiketterne til festspillene, siden blev det Bryggeriet Vestfyen som stod for opgaven. Brystetiketten hed “Humørpils” mens man hvert år kunne se på halsetiketten hvad de spillede på Frøbjerg Bavnehøj i sommermånederne. I 2010 udkom der så en jubilæumsetiket til sommerspillet, hvor de fejrede at der var 25 år siden den første forestilling fandt sted.

Du kan se nogle af etiketterne herunder.

197238

360383

183

De små landsbysamfund

orte_butikkerSom bekendt er der flere små landsbyer i Aarup gammel kommune, der blev lagt sammen i forbindelse med kommunesammenlægningen i 1970. Der lå dengang en masse erhverv i landsbyerne og også butikker. Her er det jeg spørger om man kan hjælpe konkret med disse oplysninger. Der var butikker i Skydebjerg, Orte, Frøbjerg, Kerte, Ørsbjerg, og Grønnemose området. Nok endnu flere i de øvrige lokalsamfund.

Frøbjerg, Grønnemose og Kerte havde en brugsforening, men dem har jeg ikke rigtig kunne finde oplysninger om. Jeg kan egentlig godt huske dem der var i Frøbjerg og Kerte, da jeg i min barndom kom forbi dem en gang imellem.

Har du nogle oplysninger om butikkerne i landsbyerne og gerne billeder af områderne, så skriv endelig til mig ved at klikke på linket “kontakt mig”

Hjemmesiden vokser stille og roligt.

aarup_150aarDet er nu 2016 og vi er lige startet på et nyt år, også for byen som til september bliver 151 år. Siden om byens udvikling siden dens fødsel forsætter med at tilføje nye informationer, og mere vil komme i nær fremtid. Især på butiksområdet kommer der nyt til og især Bredgade, som er byens hovedgade, er der ført nyt til i den sidste tid.

Det er jo et stort arbejde at sammensætte byens historie samt landsbyerne som siden 70’erne har været en del af Aarup kommune, og derfor ønsker jeg gerne hjælp med yderligere information til siden, både billeder, historier og alt mulig andet som hjemmesiden omhandler.

Der vil senere komme mere spændende ting frem på siden hvor der bliver taget fat på særlige begivenheder samt fokus på et bestemt emne. Det kunne være en bestemt butiks historie, en virksomhed som Mica, byens skoler osv. Der er nok at tage fat på.

Til sidst ønsker jeg jer alle et fortsat godt nytår.

Kan du hjælpe?

UnknownDenne side er fortsat under udvikling, og det er et stort arbejde at finde al den materiale der omhandler Aarup og omegn siden 1860. Derfor søger jeg fortsat hjælp til at udvide indholdet på siden om Aarup, har du noget liggende, det kan være billeder, reklamer, historiske begivenheder eller statistikker og ikke mindst oversigtkort, så har al stor interesse. Send mig en besked i formen “kontakt mig” og jeg vil svare tilbage. Det nemmeste er jo at scanne det ind og sende det pr. mail.

Formålet med siden er at give borgerne i Aarup og omegn et billede af byen og områdets historie og dens udvikling.

Ny hjemmeside.

Så har hjemmesiden fået en ny overhaling og skulle nu være mere overskuelig og brugervenlig.